Què és?
La rehabilitació neuropsicològica és un procés actiu que ajuda als pacients i a les seves famílies a comprendre millor les alteracions que presenten, desenvolupar estratègies que permetin compensar les alteracions neuropsicològiques i optimitzar les funcions superiors.
A qui va dirigit?
Aquesta visita neuropsicològica està dirigida a persones amb alteracions cognitives, conductuals i emocionals secundàries a una lesió cerebral:
• Cognitives: Orientació, atenció, velocitat de processament de la informació, llenguatge, memòria, càlcul o funcions executives.
• Conductuals: Impulsivitat, irritabilitat, desinhibició, agressivitat, apatia, falta d’iniciativa
• Emocionals: Trastorn adaptatiu, ansietat, depressió, labilitat emocional.
Tècniques Utilitzades
Les tècniques i procediments utilitzats en el tractament de rehabilitació neuropsicològica es determinaran en funció dels objectius terapèutics establerts:
• Tècniques de restauració, compensació i modificació de l’entorn per al tractament de les alteracions cognitives.
• Tècniques de modificació de conducta per millorar el control conductual.
• Neuropsicoteràpia amb l’objectiu de facilitar el procés d’adaptació, així l’abordatge aspectes emocionals i de consciència de dèficit.
Tipus d’Intervenció
Sessions individualitzades de tractament neuropsicològic, d’una hora de durada.
- Intervenció en el pacient: La intervenció individualitzada se centra en les alteracions neuropsicològiques específiques del pacient i la seva repercussió funcional en la seva vida quotidiana. S’establirà un pla terapèutic individualitzat amb objectius específics per millorar el rendiment cognitiu, incrementar la consciència de dèficit, comprendre les repercussions funcionals, regular la conducta i adequar-la a l’entorn, així com facilitar el procés d’adaptació emocional, ajust d’expectatives i establiment de nous objectius.
- Intervenció en la família: El tractament neuropsicològic inclou a la família; per realitzar psicoeducació de les alteracions que presenta, conèixer les conseqüències de les alteracions neuropsicològiques (cognitives, conductuals i emocionals), facilitar pautes i estratègies per saber com actuar en determinades situacions, així com proporcionar suport emocional i adaptació a la nova situació.
La intensitat dels tractaments (freqüència de les sessions) serà determinada per cada professional en funció del seu criteri clínic, tenint en compte les característiques del pacient, els objectius terapèutics i l’evolució del pacient.